Kiertotalousakatemia oli matka johtamisen kehittämiseen ja uusien edelläkävijäesimerkkien luomiseen

kiertotalous akatemia

Tiilien uudelleenkäyttöä, tilojen uudistamista helposti siirrettävillä moduuleilla ja oivalluksia hankintojen johtamiseen. Tällaisia tuloksia saatiin helmikuussa 2024 päättyneestä KEINOn Kiertotaloushankintojen johtamisen akatemiasta, joka keskittyi erityisesti rakentamisen hankintojen kehittämiseen. Noin puolen vuoden mittaisen kiertotalousakatemian suoritti kuusi hankintayksikköä: Geologian tutkimuskeskus, HUS Kiinteistöt Oy, Kerava kaupunki, Kouvolan kaupunki, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy sekä Metropolia ammattikorkeakoulu Oy.

Kiertotaloudella voidaan vähentää luonnonvarojen kulutusta ja ilmastopäästöjä, saada aikaan kustannussäästöjä sekä luoda alueellista hyvinvointia.  Esimerkiksi kunnissa rakentamisen hankinnoilla on tutkimusten mukaan erityisen suuri vaikutus luonnonvarojen kulutukselle. 

Tuhat tapaa toteuttaa kiertotaloutta rakentamisen hankinnoissa

Jokainen akatemian läpäissyt toteutti oman pilottihankinnan, jossa tavoitteena oli ottaa mukaan kiertotalouskriteerejä rakennettua ympäristöä koskevaan hankintaan. Akatemia avasi silmät sille, miten erilaisia asioita kiertotalous voi rakentamisen hankinnoissa tarkoittaa.  
Akatemia lisäsi osallistujien osaamista kiertotalouden huomioinnista erityisesti rakentamisen hankinnoissa. Uusia oppeja kokeiltiin käytäntöön omassa pilottihankinnassa, johon osallistujat saivat sparrausta. Osallistujaorganisaatiot tekivät myös ison kehitysloikan organisaationsa hankintojen johtamisessa, jotta kiertotalous tulisi jatkossa huomioitua systemaattisesti vaikuttavuuspotentiaaliltaan merkittävissä hankinnoissa”, kertoo Motivan asiantuntija Suvi Salmela yhdessä kuljetusta matkasta. 

Esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH) pilottihankinta oli yksi akatemian monipuolisimmista. LSJH suunnittelee rakentavansa Topinpuiston kiertotalouskeskittymän vierailukeskuksen, jossa on tarkoitus toteuttaa erilaisia kiertotalouden periaatteita: rakennuksesta pyritään saamaan mahdollisimman hyvin aikaa kestävä ja ilmastopositiivinen, ja lisäksi siinä yritetään hyödyntää erilaisia uudelleenkäytettäviä materiaaleja ja osia kuten purettuja tiiliä. 

Rakentamisen kiertotalous voi olla pientä tai suurta 

Aina kiertotalouden edistämisen ei tarvitse tarkoittaa suurta projektia ja edelläkävijyyden umpihangessa tarpomista. Sen sijaan kyse voi olla ketterästä ja edullisesta tavasta vastata käsillä olevaan tarpeeseen. Tästä hyvä esimerkki on Metropolia ammattikorkeakoulun pilottihankinta. Siinä luentosali muutettiin osteopaattien ja muiden AVI-luvalliseen toimintaan kouluttautuvien opiskelijoiden vastaanottotilaksi. Tilamuutos toteutettiin moduuleilla, joiden avulla tilan käyttöä voidaan muuttaa helposti jatkossakin.

"Pilottihankkeemme on kustannustehokas askel kohti rakentamisen kiertotaloutta. Tila tilassa on modulaarinen ratkaisu opetustilojen muutostarpeisiin. Moduulit ovat purettavissa ja siirrettävissä nykyisen opetuskäytön jälkeen muihin käyttötarpeisiin. Toimittaja on sitoutunut laskemaan moduulien hiilijalanjäljen", avaa Päivi Piispa Metropoliasta hankkeen taustoja ja hyötyjä.

Kouvolan kaupungin pilottihankinta toi puolestaan esiin kiertotalouden mahdollisuudet rakennusten elinkaaren loppupäässä. Kaupungilla on tarve purkaa tarpeettomaksi käynyttä rakennuskantaa, ja se on luonut 10 vuoden päähän ulottuvan suunnitelman purkukohteiden toteutukseen. Suunnitelma halutaan toteuttaa yhteistyössä alan yrittäjien kanssa. Samalla purkumarkkinoita kehitetään kiertotalouden suuntaan.

”Purkukohteiden suuri määrä antaa mahdollisuuden tehdä suunnitelmallista työtä, jolloin on helpompi vakiinnuttaa kiertotaloutta tukevia toimintatapoja purkukohteiden toteutukseen. Jotta purku-urakoiden kiertotaloutta tukevat hankintakriteerit saadaan sopivan tavoitteelliseksi, käydään aktiivista vuoropuhelua alan yrittäjien kanssa. Yhteistyössä ja toisiamme ymmärtäen saamme kiertotaloutta eteenpäin”, toteaa toimitilajohtaja Katja Ahola Kouvolan kaupungilta. 

Oivalluksia hankintojen johtamiseen

Keravalla pilottihankinta kohdistui risteyssillan kiertotaloutta edistävään purkamiseen ja purkumateriaalin hyödyntämiseen. Keravalla on kuitenkin tehty paljon kiinnostavaa työtä myös hankintojen johtamisen kehittämiseen liittyen, ja kaupungin hankinta-asiantuntijat hahmottavat prosessiosaajan roolinsa laaja-alaisesti. 

”Sen lisäksi, että olemme hankintojen kilpailuttamisen ja kehittämisen asiantuntijayksikkö, olemme myös strategisen hankintatoimen ja hankintojen tiedolla johtamisen ydintoiminto, eli johdon tuki. Hankintapalveluiden vastuulla on muun muassa hankintatoimen kehittäminen, hankintapolitiikan toimeenpano, seuranta ja raportointi sekä hankintojen kokonaiskoordinaatio ja kaupunkitasoisen hankintaosaamisen kehittäminen. Kaupunkiyhteisen hankintaprosessin kautta pyrimme varmistamaan hankintapolitiikan ja kaupunkistrategian tavoitteiden toiminnallistamisen yksittäisissä hankinnoissa“, kertoo Miina Palmu Keravan kaupungilta.

Myös muiden osallistujien hankintojen johtamisen malleissa oli edelläkävijyyttä osoittavia käytäntöjä hankintojen kirittämiseksi kestävämpään suuntaan. Esimerkiksi HUS Kiinteistöt hyödyntää jo tällä hetkellä markkinavuoropuheluita hankintojen hiilijalanjäljen maturiteetin mittaamiseen markkinoilta, jokaisen kilpailutuksen osalta. 

”Edellä mainittu takaa sen, että voimme määrittää velvoitteet toimittajillemme hiilijalan- ja kädenjäljen mittaamisen sekä tavoitetasojen osalta sopimuskaudella käytössämme olevan kaksiportaisen mallin mukaisesti.  Kiertotalousakatemian myötä loimme hankinnoillemme kiertotalouden toimenpideohjelman edellä mainitun kaltaisen markkinavuoropuhelu ja sopimusaikaisen toimintamallin luomiselle kiertotalouden huomioimiseksi soveltuvin osin, ei pelkästään rakennuttamisen hankkeissa tai pelkästään tarjouspyynnöissä vaan myös sopimuskaudella niin palvelu-, tavara-, kuin urakkahankinnoissamme. Tavoitteena pidemmällä tähtäimellä on luoda sopimuksiimme sopimuskaudelle bonus-sanktiomalli, jolla kannustamme toimittajiamme toimimaan HUS Ilmastotiekartan reunaehtojen mukaisesti ja auttamaan meitä matkallamme kohti hiilineutraalia HUSia 2030“kertoo Sami Linkovesi HUS Kiinteistöt Oy:ltä. 

Geologian tutkimuskeskus GTK:n hankintojen johtamisjärjestelmässä kehuja sai puolestaan markkinavuoropuheluista säännönmukaisesti kerättävä palaute. Myös muista hankinnoista on kehitteillä palauteprosessi. ”Palauteprosessien kehittämisellä pyritään lisäämään GTK:n hankintojen houkuttelevuutta ja lähestyttävyyttä. Markkinoilta kerättävä nimetön palaute antaa erinomaiset eväät hankintaprosessiemme tarkasteluun eri näkökulmasta, ja tätä kautta kehitämme prosessiamme selkeämmäksi ja tarjoajaystävällisemmäksi.

"Meillä tiedolla johtaminen valjastetaan osaksi hankintojen johtamista. Työn tuloksena on syntynyt Hankitasalkku, joka tuo rakennetta ja säännöllisyyttä hankintojen elinkaaren hallintaan. Kiertotalouden näkökulma tullaan viemään osaksi kokonaisuutta”, toteaa Tiia Mutikainen GTK:llta.

Tieto ja vertaistuki hankintojen kehittämisen avaintekijöitä

KEINOn Kiertotalouden johtamisen akatemia koostui kaikkiaan neljästä yhteisestä tapaamisesta, joista kaksi järjestettiin kasvotusten ja kaksi verkossa Teams-alustalla. Tapaamisissa oli aina yksi tai useampia asiantuntija-alustuksia. Lisäksi kuunneltiin osallistujien kehittämistehtävien esityksiä ja pidettiin työpajoja. Tapaamisten välissä osallistujien kanssa järjestettiin organisaatiokohtaisia sparrauksia sekä kehitettävästä hankinnasta että hankintojen johtamisesta kiertotalouden näkökulmasta. 

”Kiertotalousakatemia vahvisti KEINOn akatemioita tutkittaessa tehtyä havaintoa siitä, että tieto ja vertaistuki ovat tärkeitä hankintojen kestävyyden kirittäjiä. Akatemia luo paikan tarkastella hankintoja ja niiden johtamista uudesta näkökulmasta. Samalla se tarjoaa aikataulun, tukea ja työkaluja ottaa tarvittavat kehitysaskeleet”, pohtii Annukka Berg Suomen ympäristökeskus Sykestä.

Vaikka akatemiat tarjoavat hyötyä erityisesti niihin osallistuville, akatemian aikana kerätyistä työkaluista ja materiaaleista voi hyötyä kuka tahansa KEINOn materiaalipankkiin tutustumalla. Materiaaleja voi hakea esimerkiksi asiasanalla kierto-/jakamistalous. Yhteistyötä tehdään jatkossa esimerkiksi Kiertotalous-Suomen kanssa, jonka sivuille on laadittu myös nopealukuinen kooste kiertotaloutta vauhdittavista julkisista hankinnoista ja niiden edistämiskeinoista. 

tags