Saavutettavuusseloste

Keino-osaamiskeskuksen verkkopalveluita koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Keino-osaamiskeskus työskentelee yhdenvertaisuuden edistämiseksi verkkopalveluissaan tavoitellen sitä, että konsortion tuottamat palvelut ovat helppokäyttöisiä ja kaikkien julkisten organisaatioiden sekä niiden henkilökunnan käytössä tasavertaisesti. 

Alta löydät Keino-osaamiskeskuksen saavutettavuusselosteen, joka koskee sivustoa www.hankintakeino.fi sekä sen kieliversioita. Sivuston saavutettavuus on arvioitu Keino-osaamiskeskuksen omana työnä. Tukena arvioinnissa ovat olleet tekniset työkalut sekä kolmannen osapuolen osittainen, vuonna 2018 toteuttama arviointi teknisestä saavutettavuudesta. Seloste on alun perin julkaistu 22.9.2020. Viimeisimmän päivityksen päivämäärä päivittyy sivun loppuun, kun sellaisia julkaistaan.

Linkki digitaalisten palvelujen tarjoamista koskevaan lakiin 

Verkkopalvelun saavutettavuuden tila

Hankintakeino.fi-verkkopalvelu täyttää suurelta osin em. lain saavutettavuusvaatimukset. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sivustolla ei ole kriittisiä saavutettavuuspuutteita (täyttää WCAG-ohjeistuksen A- ja AA-tason kriittiset vaatimukset).

Yleisen verkkopalvelun toimivuuden kannalta tilanne on melko hyvä. Alla on listaus erillisistä palveluista tai toteutuksista, joissa on parannettavaa ja joiden saavutettavuutta suunnitellaan parannettavan.

Valikon toimivuus

Hankintakeino.fi-verkkopalvelun valikossa on muutamia toimivuusongelmia, kuten se, että tietyissä tilanteissa valikko näkyy vain osittain ja joillakin vanhoilla selaimilla on ongelmia. Nämä ongelmat ovat myös saavutettavuusongelmia. Tulemme korjaamaan valikon toimivuutta syksyllä 2021, ja samassa yhteydessä varmistamme, että toteutus on kaikin tavoin saavutettavuusvaatimusten mukainen.

Liitetiedostot

Sivustolla ennen 23.9.2020 julkaistuista liitetiedostoista kaikki eivät ole vaatimusten mukaisia. Näissä tapauksissa liitteet on mahdollista pyytää saavutettavana versiona. Ole näissä tapauksissa meihin yhteydessä kohdassa saavutettavuuspalaute esitellyillä tavoilla.

Videot

Hankintakeino.fi-verkkopalveluun on upotettu videoita, joita voi katsoa suoraan sivustolla. Nämä ovat kaikki tekstitettyjä. 
Lisäksi sivustolla on myös linkkejä Keino-osaamiskeskuksen tuottamiin videoihin, joita ei voi katsoa suoraan verkkopalvelussa vaan pelkästään avaamalla videot palvelun ulkopuolella: Youtube-sivustolla hankintakeino-kanavalla.

Linkki hankintakeino-kanavallemme YouTubessa

Hankintakeino.fi-verkkopalveluun on linkitetty videoita, jotka sijaitsevat Youtube-sivustolla ja joissa ei ole tekstitystä ovat pääosin yli 5 minuutin mittaisia (esimerkiksi webinaaritallenteet). Ensisijainen menettelytapamme täyttää saavutettavuusvaateet kyseisten videoiden osalta on se, että niistä on tehty uutismuotoinen yhteenveto videon kuvaukseen. 

Videotiedostoja julkaisemme Hankintakeino.fin ja Youtube-verkkopalvelun hankintakeino-kanavan lisäksi tai sijaan myös hankintakeino-kanavalla Twitterissä ja Linkedinissä. Nämä videot ovat aina tekstitettyjä.

Linkki hankintakeino-kanavallemme Twitterissä

Linkki hankintakeino-kanavallemme LinkedInissä

Toteutamme videoiden tekstityksen SRT-tiedostoina. Eli julkaistessamme videon Youtubessa liitämme tekstityksen mukaan tiedostomuodossa. Syyskuussa 2020 Twitter-tilimme muoto ei sallinut vielä SRT-tiedoston käyttöä. Tätä selvitämme syksyllä 2020. Twitterissä julkaistavat videot löytyvät tekstitettynä muista palveluista.

Saavutettavuuspalaute

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, lähetä meille palautetta joko osoitteeseen palvelu@hankintakeino.fi tai ota yhteyttä Motivan viestintäpäällikkö Sini Marttiseen. Vastauksessa voi mennä 14 päivää, mutta ongelmien korjauksessa mahdollisesti myös pidempään. Toivomme, että laitatte otsikkokenttään myös maininnan "saavutettavuuspalaute", niin palaute ohjataan nopeasti oikeille henkilöille.

Linkki viestintäpäällikkö Sini Marttisen yhteystietoihin

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Linkki aluehallintaviraston saavutettavuusvaatimuksia koskevalle verkkosivulle

Valvontaviranomainen

Valvontaviranomaisen yhteystiedot
Etelä-Suomen aluehallintovirasto,
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
Puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Keino-osaamiskeskuksen yhteystiedot saavutettavuuteen liittyen

Voit olla halutessasi olla yhteydessä verkkopalvelusta vastaavaan Motivan viestintäpäällikkö Sini Marttiseen.