Vaikuttavuusindikaattorit kestävien ja innovatiivisten hankintojen riskien pienentäjänä

Kestävien ja innovatiivisten hankintojen riskien jakaminen (Kiri) -hankkeen raportissa (Valovirta ym. 2022) tunnistettiin kymmenen kehitysehdotusta, joiden avulla innovaatiopolitiikan tavoitteita toteuttavat toimijat voivat hallita ja jakaa hankintoihin liittyviä riskejä. Raportin toimenpidesuosituksessa numero 10 mainitaan: ”Tutkimus-, arviointi- ja vaikuttavuustiedolla on tärkeä roolinsa eri osapuolten riskien pienentämisessä. Vaikuttavuusindikaattorien kehittämiseksi tulee tehdä kansallista yhteistyötä, joka pienentäisi tilaajaorganisaatioiden riskiä käyttää tulos- ja vaikuttavuuspohjaisia hankintamalleja ja sopimusehtoja.” 

Hyvien vaikuttavuusindikaattorien tunnistaminen on tärkeä osa vaikuttavuuden ja vaikutusten arvioimista erilaisissa hankinnoissa. Hyvät vaikuttavuusindikaattorit auttavat seuraamaan ja arvioimaan hankinnan tuloksia ja vaikutuksia. Vaikuttavuusindikaattoreita valittaessa kannattaa huomioida muun muassa seuraavat: 

  • Mittaaminen ja seurattavuus: Hyvät indikaattorit voidaan mitata objektiivisesti ja niiden seuraaminen pitäisi olla käytännöllistä. Mittausmenetelmien tulisi olla luotettavia ja kustannustehokkaita. Tiedon kerääminen ei saisi viedä liikaa aikaa eikä olla liian kallista. 
  • Asiaankuuluvuus/relevanssi: Indikaattoreiden pitäisi liittyä suoraan hankinnan tavoitteisiin ja vaikutuksiin. Ne eivät saisi olla pelkästään helppoja mitata, vaan niiden tulisi olla merkityksellisiä. 
  • Aikaperspektiivi: Indikaattorit voivat olla joko lyhyen aikavälin tai pitkän aikavälin mittareita riippuen siitä, mitä hankinnalta tai projektilta odotetaan. Sekä välittömät että pitkän aikavälin vaikutukset ovat tärkeitä. Indikaattoreita tulisi seurata ja päivittää säännöllisesti, jotta ne pysyvät ajantasaisina hankinnan tai projektin edetessä. 
  • Vertailukelpoisuus: Indikaattorit mahdollistavat vertailun eri aikavälien, hankintojen välillä. Tämä auttaa tunnistamaan parhaita käytäntöjä ja oppimaan aiemmista kokemuksista. 
  • Monimuotoisuus: On tärkeää käyttää useita erilaisia indikaattoreita saadakseen kattavan kuvan hankinnan vaikutuksista. Yksi ainoa indikaattori ei välttämättä kerro koko tarinaa. 
  • Sidosryhmien osallistaminen: Indikaattoreiden valintaan tulisi osallistaa eri sidosryhmiä, kuten hankkeen rahoittajia, toteuttajia ja niitä, joita hankinta palvelee. Tämä auttaa varmistamaan, että kaikki tärkeät näkökulmat otetaan huomioon. Indikaattorit pitäisi olla selkeitä ja helposti ymmärrettäviä kaikille sidosryhmille. Niiden tulisi kuvastaa hankinnan tavoitteita ja tarkoituksia. 

Hyvien vaikuttavuusindikaattorien valinta edellyttää huolellista harkintaa ja pohdintaa hankinnan erityispiirteiden mukaan. Tärkeintä on varmistaa, että indikaattorit todella heijastavat hankinnan vaikutuksia ja auttavat tekemään päätöksiä ja parantamaan toimintaa tarpeen mukaan. 

Immateriaalioikeudet julkisissa hankinnoissa

centred-liftup