Edelläkävijäyritykset muokkaavat toimintatapoja uusiksi työmailla - kunnat ja kaupungit muutoksen vetureina 

kuvituskuva

Työmailla käytetään vielä polttomoottorikäyttöisiä työkoneita, joista aiheutuu sekä hiilidioksidipäästöjä että lähipäästöjä. Siirtyminen vähäpäästöisiin työkoneisiin on kuitenkin jo käynnissä. Päästöjen vähentämiseksi on keskeistä myös käyttää koneita ja laitteita oikein.

”Taloudellisella ajotavalla ja työkoneiden oikealla käytöllä on kaikista suurin merkitys päästöjen vähentämisessä. Jos se kone jää vartin kahvitauon ajaksi käyntiin jauhamaan päästöjä aamulla ja illalla, niin se tekee vuodessa jo kuukauden ylimääräistä käyntiaikaa, polttoainekulutusta ja lähipäästöjä”, varatoimitusjohtaja Henrik Bos viher- ja maarakennuksen VRJ Group -yhtiöstä Bos painottaa Luuppi-podcastin haastattelussa.

Päästöjen vähentämiseen sitoutuneet kaupungit vauhdittavat siirtymistä vähäpäästöisiin työkoneisiin. Taustalla ovat vapaaehtoiset green deal -sopimukset valtion ja elinkeinoelämän välillä. Vähäpäästöisten koneiden saatavuus markkinoilla on niin ikään parantunut.

”Julkisen sektorin hankinnoilla on vähäpäästöisiin koneisiin siirtymisessä iso rooli”, toteaa talousjohtaja Anssi Törmälä konevuokraamo Vatupassista Luuppi-keskustelussa.

Päästöttömät työmaat – kestävien hankintojen green deal -sopimuksessa ovat kaupungeista mukana Espoo, Helsinki, Turku ja Vantaa. Myös Senaatti-kiinteistöt on mukana sopimuksessa.

”Kriteerit erilaisissa kaupunkihankkeissa ovat nykyään aika kovat. Tietyt kaupungit ovat sitoutuneet vähentämään päästöjä urakoinnissakin aika radikaalisti”, toteaa Bos.

Lue koko tiedote Motivan verkkopalvelusta

Kuuntele Vähäpäästöiset työkoneet yleistyvät -podcast Spotifyissa

Tutustu Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokoulutukseen 

Vastaa Vähäpäästöisten työkoneiden käyttö ja saatavuus -kyselyyn

tags