Vähähiilisen rakentamisen hankinnat - Kehittäjäryhmän käynnistystilaisuus 3.12.2018

Tapahtuman tiedot

Aloituspäivämäärä
Päättymispäivä
Tapahtumakaupunki
Helsinki
Tapahtumapaikka
SYKEn uusi toimitila Viikissä
Osoite
Latokartanonkaari 9, Helsinki

Vähähiilisyys, energiatehokkuus ja kiertotalous ovat keskeisiä teemoja tämän päivän ja tulevaisuuden rakentamisessa. Suomen ympäristökeskus (SYKE) käynnistää rakentamisen hankintoihin keskittyvän kehittäjäryhmän osana KEINO-osaamiskeskuksen toimintaa.

  • Hankintojen kehittäjäryhmä on tarkoitettu hankintayksiköille, joilla on tahtotila, motivaatio ja mahdollisuus kehittää omia rakennushankkeita kestävämpään suuntaan ja omaksua uusia toimintamalleja hankintaosaamisen lähtötasosta riippumatta.
  • Kehittäjäryhmä sopii hankkijoille, jotka ovat tunnistaneet kestävän rakentamisen tarpeen, mutta hankinnan kestävyystavoitteiden kirkastamisesta, toteutuksesta ja kustannustehokkaasta ratkaisumallista tarvitaan lisätietoa.
  • Kehittäjäryhmässä hankkija saa KEINO-verkoston asiantuntija-apua hankinnan suunnittelussa ja valmistelussa, vertaistukea ja muiden hankkijoiden kokemuksia, sekä tietoa markkinakartoituksen tekemisestä, markkinavuoropuhelun toteuttamisesta, riskienhallinnasta, rahoituksesta jne.

Tule mukaan kehittäjäryhmään ideoimaan ja suunnittelemaan, miten KEINO voi auttaa julkisia hankkijoita kestävän ja/tai innovatiivisen rakennushankkeen tai rakentamiseen liittyvän hankinnan toteutuksessa.

Tilaisuuden ohjelma:

12.00 Tervetulokahvit

12.15   Tilaisuuden avaus: Mikä on KEINO ja mikä on hankintojen kehittäjäryhmä? Katriina Alhola

12.30  Ilmastotavoitteiden edistäminen julkisissa rakennushankkeissa Matti Kuittinen, YM

12.50  Kokemuksia vähähiilisen, energiatehokkaan ja innovatiivisen rakennuksen hankinnasta

  • Joutsenmerkitty päiväkoti, Mikko Silvast, kiinteistöjohtaja, Hyvinkää
  • Vähähiilinen ja kiertotalouden huomioiva sivistys- ja monitoimikeskus, Marko Kivistö, projektipäällikkö, Uusikaupunki
  • Limingan kunnan rakennushankkeet ja markkinavuoropuhelu, Simo Pöllänen, tekninen johtaja

13.40 Jouluglögi

13.50 Vihreän rakentamisen, Innovatiivisen hankinnan  ja ELENA-rahoitus Rami Erkkilä Kuntarahoitus, Piia Moilanen Business Finland ja Janne Pesu SYKE

14.40  Työpaja: Mitä toivotaan KEINOlta ja kehittäjäryhmältä, mitkä ovat yhteiset tarpeet?

Kootaan yhteen hankkijoiden tarpeita ja ajatuksia rakentamisen hankintojen kehittämiseksi kestävään suuntaan. Yksi ajankohtainen ja keskeinen teema on hiilijalanjälkilaskurin soveltaminen hankinnoissa. Miten KEINO-osaamiskeskus voisi auttaa, mitkä ovat ne hankinnan ja suunnittelun vaiheet, joissa tukea ja apua kaivataan, ja millaista?

15.30  Tilaisuus päättyi

 

Tilaisuus oli tarkoitettu erityisesti hankkijoille ja päätöksentekijöille. Rakentamisen hankintojen kehittäjäryhmään oli mahdollisuus tulla mukaan joko oman suunnitellun hankkeen kanssa tai ilman. Ilmoittautujia rohkaistiin keskustelemaan ja kertomaan oma ajatus tai tarve rakentamisen hankintojen kehittämiselle. Sen pohjalta tehdään toimintasuunnitelma ja seuraavat stepit KEINOn rakentamisen hankintojen kehittäjäryhmän tekemiselle.

 

Lisätiedot

Katriina Alhola, erikoistutkija SYKE                                                           

Tagit