Varhaiskasvatuksen green deal tekee vaikuttavaa työtä haitallisten aineiden vähentämiseksi hankinnoilla

green deal lapsi ja leluja

Haitallisten aineiden vähentäminen varhaiskasvatuksen hankinnoissa green deal  -sopimukseen (2020 – 2025) sitoutuneet ovat tehneet merkittävää edelläkävijätyötä kemikaaliviisaiden hankintojen edistämiseksi.

Kasvavat ja kehittyvät lapset tutkivat maailmaa koskettamalla ja maistelemalla mielenkiintoisia asioita, siksi he ovat erityisen herkkä haitallisten kemikaalien vaikutuksille. Altistumme kaikki monille erilaisille kemikaaleille useista eri lähteistä samanaikaisesti, eikä kemikaalien yhteisvaikutuksista tiedetä vielä riittävästi.

Green dealiin sitoutuneilla julkisilla hankintaorganisaatioilla on kunnianhimoisia strategisia tavoitteita. Organisaatiot ovat kehittäneet yhdessä valikoiduille tuoteryhmille soveltuvia kriteereitä sekä toimintamalleja sopimusaikaiselle seurannalle. Taustatukea työlle saadaan kansallisesta kemikaaliohjelmasta sekä kansallisesta julkisten hankintojen strategiasta, joka ohjaa hankkimaan turvallisia ja laadukkaista tuotteita ja palveluita. Kemikaaliturvallisuutta lasten tiloissa on kehitetty jo pitkään muissa Pohjoismaissa.

Green deal -sopimuksella halutaan:

  • Vähentää julkisten hankintojen kautta lasten altistumista haitallisille aineille varhaiskasvatuksen ympäristössä.
  • Lisätä Pohjoismaisen Ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden saatavuutta markkinoilla.
  • Vähentää tarpeettomia antimikrobisia aineita sekä hajusteita ja väriaineita.
  • Soveltaa niin sanotuista leludirektiivistä ja -laista tulevia alle 36 kuukauden ikäluokkaan kohdistuvia tiukempia kemikaalirajoituksia kaikkien lelujen ja lastenhoitotarvikkeiden hankinnoissa.
  • Lisätä toimittajien hankintayksiköille ilmoittamaa tietoa hankintojen erityistä huolta aiheuttavista aineista (REACH art 33 ja sen kandidaattilista).
  • Laatia yhteiset hankintakriteerit ja hankintasopimusten sopimusehdot.

Aikajana

Green deal työssä kehitettyjä kriteereitä on hyödynnetty vuosittain useissa kilpailutuksissa. Hankintayksikkö saa halutessaan erikseen sparrausta kriteerien soveltamiseen, vaatimustenmukaisuuden todentamistapoihin sekä sopimusluonnoksen kirjauksien muotoiluun. Hankinnan onnistumisen kannalta on tärkeää, että tarjoavalla toimittajalla on tietoa tuotteidensa kemikaalisisällöstä ja systemaattinen toimintamalli REACH-asetuksen velvoitteiden noudattamiseksi. Hankintayksiköt ovat viestineet tahtotilastaan haitallisten aineiden vähentämiseksi eri sidosryhmille.

Sitoutuneet arvioivat, että toimintaympäristö on muuttunut parempaan green deal-sopimustyön aikana; tietoisuus kemikaaleista on lisääntynyt, ympäristömerkittyjen tuotteiden määrä kasvanut ja markkinoilla on ymmärretty tarve hankkia lisää tietoa toimitusketjusta. Markkinavuoropuhelut ovat olleet onnistuneita ja toimineet myös oppimistilaisuuksina sekä tarjoajille että tilaajille.

Sopimuksen mukaisesti hankintayksiköt ovat järjestäneet koulutuksia henkilöstölle, johdolle sekä varhaiskasvatuksen yksiköille. Tarjolla on myös Kemikaalit julkisissa hankinnoissa -itseopiskelumateriaali. Hankintayksiköiden panos resursseihin ja sitoutuminen on kannattanut, sillä tietoisuus aihepiiristä on kasvanut ja osaamista on voitu hyödyntää muissakin hankinnoissa. Vertaisoppiminen ja yhteistyö hankintayksiköiden kesken on ollut tärkeää.

Sitoutuneet organisaatiot kannustavat myös muita hankintayksiköitä liittymään mukaan Varhaiskasvatuksen green deal -sopimukseen ja hyödyntämään jo valmista tietoa ja kriteeristöjä hankinnoissaan. Ns. green deal -kriteerit löytyvät myös Motivan kriteeripankista ja ovat tarjolla avoimesti kaikille julkisille hankkijoille. Vaikka green deal -työn päätavoite on vähentää lasten altistumista haitallisille aineille, vaikutukset ulottuvat monissa tuoteryhmissä muihinkin ikäryhmiin kuin lapsiin.

Green deal -sopimus jatkuu aina vuoteen 2025 saakka. Hankintayksiköt saavat tukea jatkossakin Motivan asiantuntijoilta, ympäristöministeriöiltä sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä. Keskeistä on päivittää jo julkaistuja kriteereitä sekä ohjeita saadun palautteen pohjalta sekä tukea hankintayksiköitä heidän kilpailutuksissaan.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy allekirjoittivat lokakuussa 2020 vapaaehtoisen green deal -sopimuksen. Neuvoteltu green deal on voimassa vuoteen 2025 asti. 

Ympäristön kemikalisoituminen on ilmastonmuutoksen ohella yksi tämän ajan suurimmista haasteista. EU:n kestävä kemikaalistrategia osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ohjaa suojelemaan ihmisten terveyttä sekä turvaamaan myrkytöntä ympäristöä.

Kansallinen kemikaaliohjelma asettaa tavoitteita ja suuntaviivoja kemikaaliturvallisuuden kehittämiseen ja parantamiseen vuoteen 2035 saakka. Kestävän ja turvallisen kiertotalouden onnistuminen edellyttää haitallisten aineiden hallintaa tuotteen elinkaaren aikana.

Kemikaalien aiheuttamia haittoja pyritään ehkäisemään EU yhteisötason asetuksilla sekä kansallisella lainsäädännöllä. Kemikaalien hallinnassa korostuvat erityisesti REACH- ja CLP -asetukset. Myös YK:n Agenda2030 -toimenpide ohjelmassa yhtenä tavoitteena on vähentää vaarallisia kemikaaleja merkittävästi vuoteen 2030 mennessä.

 

Lisätietoa:

tags

Lisää uusi kommentti