Vihreän siirtymän rahoitus, TKI-hankinnat ja hankintojen työkalut esillä KEINO-muutosagenttien tapaamisessa

Kuvassa KEINOn muutosagentteja ja konsortion jäseniä

KEINOn alueelliset muutosagentit kokoontuivat yhteen kesäkuun alussa Helsingissä. Ohjelmassa oli kuulumisten vaihdon lisäksi ajankohtaiskatsaukset vihreän siirtymän rahoitusmahdollisuuksista, TKI-hankintoihin keskittyvästä oppaasta, Hilman uudistuksesta ja hankintatyökaluista.

Riikka Munne Business Finlandilta kertoi KEINOn muutosagenteille innovatiivisten julkisten hankintojen (IJH) rahoituksesta ja energiatuesta. Energiatuen tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä, parantaa energiatehokkuutta ja lisätä vähähiilisyyttä. Sitä voi hyödyntää muun muassa energiakatselmuksissa. Energiatuki on tarkoitettu muun muassa yhteisöille, kunnille, seurakunnille ja säätiöille. Innovatiivisten julkisten hankintojen (IJH) rahoitus on tarkoitettu julkisille hankintayksiköille. Sen tarkoituksena tukea innovatiivisten ratkaisuiden hankintoja. Rahoituksen tavoitteena on vauhdittaa toimialan kehittymistä vähintään kansallisesti eli hankittavan ratkaisun tulee olla myös markkinoille uusi. Yksi rahoituksen keskeisistä tavoitteista on innovatiivisten hankintojen osaamisen kasvattaminen hankintayksiköissä ja sitä kautta hankintojen potentiaalinen kasvava hyödyntäminen innovaatioiden vauhdittajana.



TKI-hankintapolku -oppaan tavoitteena on esimerkkien avulla valottaa seikkoja, joita tulisi huomioida ensisijaisesti erilaisissa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeissa ja niiden yhteydessä tehtävissä hankinnoissa. Motiva Oy:n Eriika Autio kertoi muutosagenteille TKI-hankintojen pullonkauloista, jotka ovat toimineet oppaan työstön ajureina, sekä antoi katsauksen syksyllä julkaistavan oppaan sisältöön.



Julkisten hankintojen palvelu Hilma uudistuu syyskuussa 2023, kun eFormsit otetaan käyttöön EU-ilmoituksissa. Uudistuksen tavoitteena on yksinkertaistaa ilmoittamista ja tarjota parempaa tietoa julkisten hankintojen analysointia varten. Tuula Risikko Hansel Oy:stä kävi läpi uudistuksen taustaa ja aikataulun, sekä esitteli olennaisimmat muutokset.



Hansel Oy:n Mika Hänninen kertoi muutosagenteille innovatiivisten ja vaikuttavien hankintojen työkalujen hyödyntämisestä. Puheenvuorossa luotiin katsaus Hankintapulssin (hankintamenojen analysointiväline ja hankintojen hiilijalanjälkianalyysi)  sekä Hankintatutkan (Hankintojen kypsyysasteen paikannuksen ja kehittämisen apuväline) uusiin toimintoihin sekä tuleviin päivityksiin. Hankintaluotsiin on tullut versiopäivityksen myötä parempi käytettävyys ja uudet ominaisuudet. Hankintapulssiin on puolestaan luvassa uusia ominaisuuksia syksyllä 2023.

Muutosagentit pääsivät myös ääneen, kun kolme agenttia kertoi alueellisia kuulumisia KEINO-konsortiolle. Etelä-Savon muutosagentti Ilkka Liljander kertoi kestävien hankintojen KIEKKO-projektin etenemisestä. Varsinais-Suomen muutosagentti Riikka Leskinen puolestaan kertoi Turun kaupungin hankintojen johtamisen kehittämisestä. Satakunnan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen muutosagentti Jarkko Koskinen esitteli Hämeen yrittäjien kehittämää, erityisesti pienille kunnille suunnatusta Hankintojen elinvoimapolusta. Elinvoimapolussa on hyödynnetty muun muassa KEINO-osaamiskeskuksessa tuotettua tietoa ja työkaluja.

KEINO-osaamiskeskuksella on julkisten hankintojen muutosagentteja 17:ssä maakunnassa. Muutosagentit toimivat Osaamiskeskuksen paikallisina yhteyshenkilöinä ja tuovat osaamiskeskuksen toimintaa lähemmäksi käytännön toimijoita.



–Muutosagentit kehittävät omilla alueillaan erilaisia työkaluja, tukevat ekosysteemisopimusten toimeenpanoa sekä käyvät aktiivista tiedonvaihtoa hankintaverkostoissa ja antavat käytännön tukea julkisille hankkijoille aina johtamisen kehittämisestä konkreettiseen hankintaan, kertoo KEINOn muutosagenttitoimintaa koordinoiva asiantuntija Jenni Rovio Motiva Oy:stä.

Haluatko kuulla lisää yllä mainituista? Ota yhteyttä oman alueesi KEINO-muutosagenttiin!

KEINO-muutosagenttien yhteystiedot

 

tags