Julkisten hankintojen vaikutustenarvioinnin opas on julkaistu

oppaan kansi

KEINO-osaamiskeskus on julkaissut kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen vaikutustenarvioinnin oppaan. Oppaasta selviää, millaisia vaikutuksia julkisilla hankinnoilla on ja miten niitä voidaan arvioida ja mitata. Siinä keskitytään toteutuneiden hankintojen vaikutustenarviointiin, olemassa oleviin mittaamisen menetelmiin sekä kuvataan vaikutusten ja vaikuttavuuden kytkös. Opasta voi hyödyntää myös hankintojen suunnittelussa ja valmistelussa sekä ennakkoarvioinnin tukena.  

Julkisilla hankinnoilla saadaan aikaan vaikutuksia ja niillä voidaan edistää yhteiskunnallisia ja organisaation tavoitteita. Hankinnoilla ostetaan tavaroita, palveluita ja urakoita, joita tarvitaan julkisten palveluiden tuottamisessa. Hankinnat lohkaisevat julkisen sektorin organisaatioiden budjetista ison summan, sillä vuosittain Suomessa niihin käytetään noin 47 miljardia euroa. Onkin tärkeää seurata, miten raha käytetään, millaisia vaikutuksia syntyy ja mihin hankinnoilla aikaansaadut vaikutukset kohdistuvat.  

Kansallinen hankintastrategia asettaa julkisille hankinnoille kahdeksan tavoitetta. Niiden avulla Suomi pyrkii edelläkävijäksi hankintojen tiedolla johtamisessa ja vaikuttavuuden kehittämisessä. Yhtenä tavoitteena on, että hankintoja johdetaan tietoon perustuen ja tietoa hyödynnetään hankintaprosessin eri vaiheissa. Kokonaiskuva Suomen hankintojen tilanteesta saadaan keräämällä ja koostamalla kansallisen tason tietoa hankintojen tavoitteiden toteutumisesta esimerkiksi tilastotiedon avulla. Yksittäisten hankintojen vaikutustenarviointia ja mittaamista puolestaan tarvitaan, kun halutaan selvittää miten hyvin hankinnoilla on vastattu niille asetettuihin tavoitteisiin sekä laajemmin organisaation strategisiin tavoitteisiin.  

Organisaation tavoitteista yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen 

Julkisilla hankinnoilla vaikuttamisen taustalla on tietoon perustuva ymmärrys siitä, millaisia vaikutuksia eri toimenpiteillä saadaan aikaan ja mistä julkisen hankinnan hyöty muodostuu. Hankinta vastaa tilaajan ennalta tunnistamaan ja määrittämään tarpeeseen, luo taloudellista arvoa ja palvelee loppukäyttäjiä. Yrityksille hankinnat mahdollistavat tuotekehitysprosesseja ja tarjoavat asiakasreferenssejä. Hankinnoilla on myös välillisiä yhteiskunnallisia vaikutuksia, kuten työllisyyden ja hyvinvoinnin lisääminen tai ympäristövaikutusten pienentyminen perinteisiin ratkaisuihin verrattuna.  

Jotta hankinnoilla voidaan edistää organisaatioiden tavoitteita ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta, tarvitaan hankintojen seurannan, mittaamisen ja arvioinnin pohjaksi monenlaista tietoa vaikutuksista ja syy-seuraussuhteiden syntymisestä. Lisäksi hankintojen vaikutustenarvioinnissa tarvitaan sopivia mittareita: täytyy tietää, mikä mittari mittaa juuri haluttua vaikutusta mahdollisimman luotettavasti.  

Julkisten hankintojen parissa työskenteleville tilaajille, hankinta-asiantuntijoille sekä kaikille hankintojen vaikutusten arvioinnista ja mittaamisesta kiinnostuneille tarkoitetun Vaikutustenarvioinnin oppaan on tuottanut KEINO-osaamiskeskus. Opas täydentää KEINO-osaamiskeskuksen aiemmin julkaisemaa Ennakkoarvioinnin opasta, jossa painotetaan julkisten hankintojen ja investointien vaikutustavoitteiden ennakoivaa huomioimista ennen kilpailutusta ja niiden kytkentää hankintaprosessiin.  

Lataa opas tästä

tags