
Keinokkaat julkiset elintarvikehankinnat - Kuinka vastuullisuus huomioidaan käytännössä?

Julkisten elintarvikehankintojen vastuullisuus
Maa- ja metsätalousministeriön julkaisemissa videoissa asiantuntijat kertovat, miten vastuullisuus otetaan huomioon elintarvikehankinnoissa.
Muuramen kunta suosii mahdollisuuksien mukaan luomu- ja lähiruokaa ja tarjoaa kasvisruokaa toimipisteissään joka päivä. Myös Kauniaisissa tarjotaan päivittäin kasvisruokaa, jota kaikki saavat ottaa, ja halukkaat voivat valita vegaanisen vaihtoehdon.
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio toteaa, että kestävän ruokajärjestelmän avain on pitkäjänteisyys. Päätöksiä ei voida tehdä sen perusteella, mitä tapahtuu tänään tai huomenna, joten kestävää ruokajärjestelmää suunniteltaessa kunnan strateginen työ on avainasemassa.
Vantaan hankintakeskuksen asiantuntija Sini Pennanen kertoo, että Vantaan kaupunki on tehnyt strategiassaan ja resurssiviisauden tiekartassaan valintoja, jotka liittyvät esimerkiksi lähiruokaan, pientuottajien huomioimiseen, kasvisproteiinien lisäämiseen ruokavaliossa ja hävikin hallintaan.
Videossa mainittuja tulevaisuuden tavoitteita ruokapalvelujen tuottajille:
- resurssiviisaus ja vastuullisuus
- ilmasto otetaan huomioon ruokalistan suunnittelussa
- hiilijalanjäljen pienetäminen
- biojätteen määrän vähentäminen
- ruokalistan suunnittelu yhdessä loppukäyttäjien kanssa
31.5.2019 julkaistua videota ei ole tekstitetty.
Miksi julkisissa elintarvikehankinnoissa panostetaan vastuullisuuteen?
Lähiruoka on tuoretta, ilmastoystävällistä ja tärkeää paikallistalouden näkökulmasta. Vastuullinen ruoka on puhdasta ja sen alkuperä on hankkijoiden tiedossa. 31.5.2019 julkaistua maa- ja metsätalousministeriön videota ei ole tekstitetty.