Työperäinen hyväksikäyttö on vakava ongelma - Työkalut auttavat ennaltaehkäisemisessä

kädet

KEINO-osaamiskeskus ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin HEUNI järjestivät yhteisen webinaarin jossa perehdyttiin työperäiseen hyväksikäyttöön ilmiönä sekä keinoihin vaikuttaa siihen tilaajana. Tilaisuudessa kuultiin  HEUNIn johtaja Natalia Ollusta, tutkija Anni Lietosta sekä  kokemuksia työperäisen hyväksikäytön kitkemisestä siivousalalla Espoon kaupungilla. 

Riskitoimialoja työperäiseen hyväksikäyttöön ovat mm. puhtauspalvelut, rakentaminen, katujen ja infran kunnossapito sekä tietyt elintarvikehankinnat.  HEUNIn ja Motiva ovat laatineet valmiiksi muotoiltuja hankintakriteereitä työperäisen hyväksikäytön estämiseen liittyviä hankintakriteereitä ja julkaisseet ne kaikille avoimessa Kriteeripankissa www.kriteeripankki.fi  

Pelkät vaatimukset eivät yksin riitä, vaan ilmiön taklaus edellyttää myös vaatimusten noudattamisen aktiivista seurantaa ja tarkastuksia tilaajalta. Näistä keinoista kuultiin paljon käytönnön kokemuksia Espoon kaupungin palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokosken puheenvuorossa. Espoossa oltiin myös päädytty käyttämään kilpailutusperusteena mediaanihintaa. Kalliokoski toi puheenvuorossaan esille, että jatkuvasti alhaisimmalla hinnalla kilpailuttaminen osaltaan voimistaa ilmiötä. Kun hinta painetaan liian alas, palvelua ei pystytä tuottamaan enää yrityksille kannattavasti muutoin kuin palkkatasoa laskemalla ja työehtoja heikentämällä. 

Ongelman selättäminen vaatii tilaajilta työtä ja valppautta, mutta työkaluja ja neuvoja tilaajien tueksi on hyvin saatavilla. Näitä Anni Lietonen esitteli omassa puheevuorossaan. HEUNI toteuttaa myös laadukkaita koulutuksia aiheesta, mikäli organisaatio kaipaa työntekijöiden syvällisempää perehdyttämistä teemaan. 

Katso tilaisuuden tallenne: 

This content is only visible when the visitor has consented to marketing cookies.

Please accept marketing-cookies to watch this content.

Tilaisuuden esitykset on nähtävissä KEINOn materiaalipankissa.

tags