Uusia julkaisuja

Oppaita haitallisten aineiden vähentämiseen julkisissa hankinnoissa

Kemikaalit huomioivilla julkisilla hankinnoilla on suuri vaikutus haitallisten aineiden vähentämisessä kaupunkiympäristössä. Turun ammattikorkeakoulussa on koottu kolme opasta, jotka antavat kunnille työkaluja turvallisempien hankintojen tekemiseen.

Ihmisen joka päivä käyttämistä tuotteista ja tavaroista pääsee ympäristöön aineita, joilla ei ole kykyä hajota ympäristössä. Kemikaalit saattavat aiheuttavat monenlaisia terveyshaittoja ihmiselle, ja ympäristössä ne voivat olla myrkyllisiä ja kerääntyä eliöihin. Haitalliset aineet yhdistetään usein puhdistustuotteisiin, mutta niitä saattaa olla myös monissa kulutustuotteissa, keittiövälineistä huonekaluihin. Päivittäin ihmiset altistuvat jopa 1000 yhdisteelle, eikä kaikkien aineiden vaikutuksia vielä tunneta.

Julkinen sektori hankkii tavaroita vuosittain noin 35 miljoonalla eurolla, mikä on lähes 17 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kunnan käyttämien tuotteiden ja palveluiden terveys- ja ympäristövaikutukset ulottuvat laajasti kuntalaisiin ja heidän asuinympäristöönsä. Koska kunnan palveluja käyttävät ihmiset altistuvat haitallisille aineille ilman omaa valintaansa, on kunnilla yksittäistä kuluttajaa suurempi vastuu minimoida haitallisista aineista syntyviä riskejä. Huomioimalla julkisissa hankinnoissa erilaiset haitalliset aineet ja kemikaalit, markkinoilla olevat tuotteet kehittyvät turvallisempaan ja kestävämpään suuntaan.

Oppaat konkretisoivat haitallisten aineiden huomioimista hankinnoissa

Turun ammattikorkeakoulun Vesitekniikan tutkimusryhmässä kootut kolme opasta tarjoavat tietoa, ideoita ja vinkkejä sekä käytännön työkaluja turvallisempien hankintojen tekemiseen.

Kemikaaliviisaat julkiset hankinnat – opas kunnille kertoo, miten julkisten hankintojen avulla voidaan vähentää kaupunkiympäristön haitallisia aineita ja miksi julkiset hankinnat ovat tässä tärkeässä roolissa. Oppaassa annetaan ideoita viestintään sekä vinkkejä strategian kehittämistä varten ja kuvataan konkreettisia työkaluja, joiden avulla voidaan vähentää haitallisten aineiden määrää tuotteita ja palveluja hankittaessa. Konkreettisina työkaluina esitellään markkinavuoropuhelu, valmiit kemikaalikriteerit, aineiden priorisointi ja ympäristömerkit.

Oppaan teemoja käsittelee myös englanninkielinen Guide for Chemical Smart Public Procurement -julkaisu.

Kemikaaliviisaan hankkijan opas neuvoo, miten haitalliset aineet huomioivia hankintoja tehdään käytännössä ja se on tarkoitettu niille henkilöille, jotka tekevät kilpailutuksia kunnissa. Opas on tehty Turun kaupungin kilpailuttajien käyttöön, mutta sitä voivat hyödyntää myös muut kaupungit.

 

Oppaat on työstetty Turun ammattikorkeakoulussa osana Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoittamaa NonHazCity-hanketta.