Enkät om offentlig upphandling av livsmedel och den inhemska andelen

Ruoka-annos

Bästa ansvariga för kostservice och upphandling av livsmedel

Med den här enkäten utreder vi användningen av guider, rekommendationer och upphandlingskriterier för hållbar upphandling av livsmedel samt den inhemska andelen livsmedel inom den offentliga kostservicen. Guiderna och rekommendationerna främjar målen i Nationell strategi för offentlig upphandling gällande ansvarsfull och hållbar upphandling av livsmedel och kostservice.

Dessutom är syftet att undersöka faktorer i anslutning till närings- och matrekommendationerna såsom till exempel andelen vegetariska rätter och fisk samt användningen av salt i de måltider som kostservicen serverar och på vilket sätt näringsrekommendationerna syns i kommunernas eller kostservicens upphandlingsbeslut. Enkäten innehåller också frågor om andelen närproducerad och ekologisk mat inom kostservicen samt om matsvinn.

Den här enkäten skickas till kostservicechefer inom den offentliga sektorn samt till personer som ansvarar för kostserviceverksamheten och upphandlingen av livsmedel. Enkäten kan förmedlas vidare inom den egna organisationen. 

Syftet är att med hjälp av enkäten få information om på vilket sätt de mål som främjar ansvarsfull upphandling av livsmedel och kostservice har implementerats i kommunernas strategier och konkurrensutsättningar. Enkäten ger också jämförelseinformation till den enkätutredning om ansvarsfullhet och den inhemska andelen i kommunernas kostservice som genomfördes år 2018. Svaren behandlas konfidentiellt. Alla som har svarat på enkäten och lämnat sina kontaktuppgifter deltar i en utlottning där huvudvinsten är en för den egna kommunen/organisationen skräddarsydd utbildning i ansvarsfull upphandling av livsmedel som genomförs i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet, Motiva Ab och Statens näringsdelegation. Dessutom lottar vi ut 3 paket med två biobiljetter till Finnkino bland alla som svarat.

Alla som har svarat på enkäten och lämnat sina kontaktuppgifter får inbjudan till lanseringen av enkätresultaten, som ordnas i början av år 2023.

Svarstiden löper ut den 14 oktober. Det tar cirka 20 minuter att svara på enkäten. Enkäten har genomförts på uppdrag av jord- och skogsbruksministeriet.

Svara på enkäten 

Mer information:

specialsakkunnig Auli Väänänen, Jord- och skogsbruksministeriet, auli.vaananen@gov.fi

sakkunnig Suvi Salmela, Motiva Ab, suvi.salmela@motiva.fi