Tekoälyhaaste haltuun innovatiivisella hankinnalla

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 14.3.2019  vuonna 2017 käynnistetyn Tekoälyohjelman loppuraportin. Suomen Tekoälyohjelma on Euroopassa ensimmäisiä laatuaan ja raportissa todetaankin, että Suomi halutaan niiden kansakuntien joukkoon, jotka etujoukossa etsivät ratkaisuja, hyötyvät tästä kehityksestä ja samalla vahvistavat kansalaisten hyvinvointia.

Taloutemme suuri haaste on valjastaa tehokkaasti digitaalisen tiedon ja tekoälyn (AI, Artificial Intelligence) mahdollisuudet. Osaamisissa on valtavia eroja, organisaatioittain ja toimialoittain. AI:n soveltajina ketterimpiä ovat olleet hyvin digitalisoituneet yritykset – kehityksen ohjat ovat innovatiivisilla startup-yrityksillä ja suurilla teknologiajäteillä.

Julkinen sektori on tarttunut tekoälyhaasteeseen epätasaisesti. Nopeimmat digitalisoivat toimintaansa suunnitelmallisesti ja hiovat nyt tekoälystä työkalua esimerkiksi rutiiniluonteisten työtehtävien automatisointiin. Näin toimii esimerkiksi ANS Finland Oy, joka rakentaa miehittämättömien ilma-alusten eli droonien reaaliaikaista tilannekuvaa tuottavaa data-alustaa, johon pohjautuen kehitetään myös automatisoitua ja tekoälyä hyödyntävää järjestelmää droonien ohjaamisen tueksi. Myös Suomen metsäkeskuksen ”Tarkastustoiminnan digitalisaatio”- hanke on hyvä esimerkki siitä, miten digitaalisen tiedonkeruun lisäksi pyritään automatisoimaan myös kerätyn datan käsittely ja tulosten analysointi, tekoälyä hyödyntäen.

Esimerkit osoittavat, että julkistoimija voi aktiivisesti vauhdittaa tekoälyalan kasvua, niin sen hyödyntämistä omalla toimialallaan kuin parantamalla palveluitaan. Tehokas työkalu, jota myös ANS Finland Oy ja Suomen Metsäkeskus omissa projekteissaan käyttävät, on innovaatioihin kirittävä hankinta. Innovatiivisessa hankinnassa uudistetaan palveluita yhdessä yritysten kanssa, niiden teknologia- ja innovaatiokyvykkyyttä hyödyntäen. Hankinnan myötä julkistoimija tulee avanneeksi markkinaa ja vauhdittaneensa yritysten tutkimus, kehitys ja innovaatio, eli tki-toimintaa.

Business Finlandin innovatiivisten julkisten hankintojen rahoituksen tavoitteena on edistää julkistoimijoiden digitalisaatiota ja synnyttää samalla edelläkävijämarkkinaa. Tuen avulla olemme vauhdittaneet yllä olevien esimerkkien lisäksi lukuisia muita hankintoja, joissa on tartuttu tekoälyn mahdollisuuksiin.

Yllytän sekä Business Finlandin rahoittamia, että muita julkishallinnon tekoälyhankkeita tulemaan nyt tarmokkaasti esille, jotta kokemukset saadaan nopeasti hyödynnettyä. Avoimuus ja aktiivinen viestintä hälventävät ennakkoluuloja ja rohkaisevat uusia toimijoita kehittämään tekoälyä palveluiden parantamiseksi. Aloita vaikka vinkkaamalla tekoälyhankinnasta KEINOlaiselle.

 

Alkuperäinen teksti julkaistu Business Finlandin sivuilla artikkelissa "Innovatiivisilla hankinnoilla on vahditettu tekoälyn käyttöönottoa”.

tags

Lisää uusi kommentti