Ympäristöministeriö ja kaupungit neuvottelevat vapaaehtoisesta green deal -sopimuksesta työmailla syntyvien päästöjen vähentämiseksi

kuvituskuva

Ympäristöministeriöllä sekä Espoon, Helsingin, Vantaan ja Turun kaupungeilla on tarkoitus allekirjoittaa työmailla syntyvien päästöjen vähentämiseen tähtäävä green deal sopimus kesällä 2020. Green deal -sopimus tukee Suomen taakanjakosektorin päästövähennystavoitteiden saavuttamista ja se liitetään osaksi kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta.

Ympäristöministeriön tukena sopimuksen toimeenpanossa toimii Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO.

Sopimuksen tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä green deal -kaupunkien työmaat ovat fossiilivapaita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työmailla ei käytetä fossiilisia polttoaineita työkoneissa tai työmaiden sisäisissä kuljetuksissa. Työmaiden sähkönä ja lämmityksessä käytetään uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, kaasua, nestemäisiä polttoaineita tai kaukolämpöä. Lisäksi tavoitteena on, että vuoden 2030 loppuun mennessä myös työmaiden ulkoisissa kuljetuksissa käytettävät ajoneuvot toimivat fossiilivapailla polttoaineilla, ja työmailla käytettävistä työkoneista ja työmaiden kuljetuksista vähintään 50 prosenttia toimii sähköllä, biokaasulla tai vedyllä.

 

Lue lisää aiheesta ympäristöministeriön 4.5.2020 julkaisemasta tiedotteesta.

 

Päästöttömät työmaat green deal -sopimus KEINOn verkkopalvelussa.

 

tags