Vastuullisuus huomioidaan elintarvikehankinnoissa monin tavoin

Ruoka-annos

Monen kunnan ja valtionorganisaation strategisiin tavoitteisiin on kirjattu vastuulliset elintarvike- tai ruokapalveluhankinnat. Tämä käy selville maa- ja metsätalousministeriön vuoden 2022 lopussa teettämästä selvityksestä, jonka toteutti Motiva Oy. Yli puolet vastaajista kertoi, että hankinnoille on asetettu ekologiseen kestävyyteen, kuten vähähiilisyyteen tai luonnon monimuotoisuuteen liittyviä tavoitteita.

Maa- ja metsätalousministeriö seuraa, kuinka julkisten ruokapalveluiden tuottamien aterioiden kotimaisuusaste, vastuullisuus ja ravitsemuslaatu kehittyvät. Tuoreesta kyselystä käy ilmi, että vastuullisuus huomioidaan ruokahankinnoissa monin tavoin.Lihan, maitotuotteiden ja kananmunien kotimaisuusasteen arvioidaan olevan yli 90 %.

Suosituin keino aterioiden hiilijalanjäljen pienentämiseen on kasvisruokareseptiikan kehittäminen. Kasvisruuan tarjonta on kyselyn perusteella lisääntynyt ja sitä on useimmissa paikoissa tarjolla päivittäisenä ateriavaihtoehtona. Kasvisten, palkokasvien, kasviproteiinien, siipikarjan ja kalan käyttö on lisääntynyt ja naudanlihan tarjonta vastaavasti vähentynyt. Varsinkin kasviproteiinien, kuten papujen, herneiden, hernevalmisteiden ja linssien käyttö on lisääntynyt vuoden 2018 kyselystä merkittävästi.

– Vastaukset antavat viitteitä siitä, että julkisissa ruokapalveluissa aterioiden hiilijalanjälki olisi pienentynyt, asiantuntija Suvi Salmela Motiva Oy:stä toteaa.

Julkisissa ruokapalvelussa käytetään pääosin kotimaista lihaa, maitoa ja kananmunia. Vastuullisten hankintojen tekemisen tueksi on laadittu useita oppaita, joista kyseelyyn vastanneille tutuin oli Vastuullisten elintarvikehankintojen kriteeriopas. Vastuullisuuskriteereitä käytetään aktiivisimmin eläinperäisten tuotteiden hankintoihin.

– Kun hankintakriteereiksi asetetaan eläinten hyvinvointi ja terveys tai elintarviketurvallisuus, nousevat kotimaiset elintarvikkeet korkealle, erityisasiantuntija Auli Väänänen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Lisää aiheesta maa- ja metsätalousministeriön 24.1.2023 julkaisemassa tiedotteessa

Syys-/lokakuussa tehdyn kyselyn tuloskoosteeseen voi tutustua maa- ja metsätalousministeriön verkkopalvelussa

tags