Vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteerit on päivitetty

marjoja, kuvituskuva

Maa- ja metsätalousministeriö on päivittänyt vuonna 2017 laaditut vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteerit. Kriteerien päivitystyön tavoitteena on ollut kesetävän ruoantuotannon edistäminen ja elintarvikkeiden kotimaisuusasteen lisääminen julkisella sektorilla.

Julkisia hankkijoita edellytetään ottamaan kilpailutuksissa huomioon hinnan lisäksi vastuullisuuden. Lisäksi kansallinen hankintalaki kannustaa ja mahdollistaa ympäristö- ja sosiaalisten näkökohtien huomioon ottamisen julkisissa hankinnoissa.

– Suuren volyymin takia julkisilla hankinnoilla voidaan edistää vastuullista ruoantuotantoa, ja siksi mahdollisimman kannustavat hankintakriteerit ovat avainasemassa. Elintarvikeala on kehittynyt kolme vuotta sitten laadittujen hankintakriteerien julkaisemisen jälkeen, ja kriteerien päivitys oli tullut ajankohtaiseksi, kertoo erityisasiantuntija Auli Väänänen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kriteerityöhön ovat osallistuneet Luonnonvarakeskus ja Motiva. Luonnonvarakeskus tuotti taustatietoa kriteerityön pohjaksi ja Motivan hankinta-asiantuntijat varmistivat, että kriteerit ovat hankintalain mukaisia ja julkisiin hankintoihin soveltuvia. Työssä oli mukana myös elintarvikealan yritykset, hankkijat ja sidosryhmät, jotka ovat saaneet kommentoida kriteeriluonnoksia syksyn aikana.

– Jotta hankintakriteerit ovat käyttökelpoisia, kriteerien tulee olla todennettavissa ja markkinoilta tulee löytyä riittävästi kriteerit vastaavia tuotteita, sanoo asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.

Lue lisää kriteerien päivitystyöstä tiedotteesta

Tutustu päivitettyyn kriteerioppaaseen

 

tags