Tilaaja voi vauhdittaa kestävien kunnostusmenetelmien käyttöönottoa

kuvituskuva maaaineksesta

Pilaantuneiden maiden (PIMA) hallintaan liittyy kunnissa haasteita. Vaikka pilaantuneet maat tunnistettaisiin kaavoituksen yhteydessä, tutkimuksiin ja kunnostukseen ei yleensä varata tarpeeksi resursseja ja aikaa. Hankkeen toteutusvaiheelle annetaan usein rajattu aikaikkuna, jossa pitää tehdä sekä tutkimus- että kunnostustyöt. Kunnostuksen kestävyysnäkökulmiin ei ehditä kiinnittää tarpeeksi huomiota. Päätökset rakentamisen investoinneista tulevat myöhään, jolloin rakentamisen aloittamisella on jo kiire. Konsulttien ja urakoitsijoiden kanssa käytetään usein puitesopimuksia helpottamaan kiireistä aikataulua.

Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisen osaamiskeskuksen, KEINOn PIMA-urakkahankintojen kehittäjäryhmä pohtii, miten kuntien kunnostushankkeiden haasteita saataisiin taklattua. Ryhmän toimintaa koordinoiva Katriina Alhola kertoo, että ryhmän on tarkoitus julkaista Kestävän kunnostusurakan raamit -toimintamalli tämän vuoden aikana. Toimintamalli perustuu toteutettuun PIMA-urakkahankintaan ja aiempiin esimerkkeihin. Kyseessä ei ole kriteeristö urakkahankkijoille vaan kuvaus PIMA-prosessista, joka ottaa huomioon kaava-, lupa- ja hankintakokonaisuuden sekä ajankohtaisen (ennakoivan) tiedon asetus- ja lainsäädäntövalmisteluista, joita PIMA-kunnostusurakoita suunnittelevat voivat hyödyntää.  

”Kestävyysnäkökohtien huomioimisen ei ole tarkoitus hidastaa toimenpiteitä ja haitata hankkeen läpivientiä vaan päinvastoin tukea varsinaista kunnostusprosessia. Parhaimmillaan kestävyysajattelu tuo sisältöä toimintaperiaatteisiin ja on luonteva osa hankkeiden toteutusta”, Alhola korostaa.  

Tavoitteena kestävästi toteutettu maaperän kunnostushanke? Varmista nämä: 

Suunnitteluvaihe 

  • Varataan nykyistä enemmän aikaa, jotta maaperän tutkimukset voidaan tehdä huolella.  

  • Alueella tai kunnassa maankäytöstä vastaava henkilö otetaan mukaan kaavoitushankkeisiin varhaisessa vaiheessa, jotta hän voi tuoda PIMA-näkökulman selkeästi esiin kaavoituksessa ja jotta kunnostuksen tavoitteet otetaan huomioon jo luvituksessa.  

Suunnittelijan tai konsultin kilpailutus 

  • Edellytetään, että valittava suunnittelija on sitoutunut viemään kestävyystavoitteita läpi prosessin eri vaiheissa. 

  • Luvituksessa voi edellyttää/ottaa huomioon uusiomateriaalin käyttöön, määrään ja laatuun liittyvät tavoitteet.  

  • Vaikuttavuustavoitteissa edellyttää/ottaa huomioon ilmastoon, energia- ja materiaalitehokkuuteen ja kiertotalouteen liittyvät näkökulmat sekä sosiaalinen hyväksyttävyys. 

  • Edellytetään, että suunnittelija perehtyy tilaajan ilmasto- ja resurssitehokkuus-, sekä muihin kestävyystavoitteisiin. 

Markkinavuoropuhelu/ kilpailutuksen aikana käyty neuvottelukierros 

  • Kysytään tarjoajien mahdollisuuksia ja ehdotuksia  

  • kiertotalouden huomioimiseen urakassa,  

  • materiaalihävikin vähentämiseen,  

  • materiaalien hyödyntämiseen 

  • uusiomateriaalien suosimiseen. 

  • sopimuskauden aikaiseen seurantaan ja kehittämiseen, esimerkiksi mahdolliseen bonusmenettelyyn, jossa palvelun tuottaja saa bonusta sen mukaan, miten hyvin pystyy nämä tavoitteet täyttämään. 

Urakan kilpailutusvaihe 

  • Huomioidaan markkinavuoropuhelun ja/tai neuvottelukierrosten perusteella asetetut tavoitteet kilpailutuksessa. 

  • Kiinnitetään huomiota erityisesti työmaan ja kuljetusten päästöihin, kuten mahdollisuuksiin toteuttaa fossiiliton työmaa tai optimoida kuljetusreittejä, esim. edellytetään rakennushankkeen toteutuksessa biodieselin käyttöä tai vaihtoehtoisia käyttövoimaratkaisuja.  

Lue Kuntatekniikassa julkaistu juttu "PIMAt kuntoon kestävästi"

Lue blogikirjoitus "Pilaantuneiden maiden (PIMA) kunnostusurakoiden aikaikkuna mahdollistaa harvoin riittävän tutkimuksen"

Lataa alta käyttöösi yllä oleva muistilista kunnostushankkeita varten.

tags