Kiertotalousakatemiassa otettiin rakentamisen hankinnat haltuun

kiertotalousakatemia

Viisi kaupunkia ja Väylävirasto saivat päätökseen maailman ensimmäisen kiertotalouden johtamisen KEINO-akatemian helmikuun lopussa. Akatemiassa osallistujaorganisaatiot etsivät tapoja huomioida kiertotalouden mahdollisuuksia erilaisissa rakentamisen hankinnoissa. Pilottihankintoina oli infra- ja talorakentamisen kohteita sekä uusien alueiden suunnitteluhankkeita.

Kiertotalousakatemiassa kuten muissakin KEINOn tarjoamissa johtamisen teema-akatemioissa yksittäisten hankintojen tarkastelun rinnalla suurennuslasin alle laitetaan myös hankintojen johtaminen. Akatemian päätteeksi kukin osallistujaorganisaatio esittelee, millaisilla toimilla ja toimintamallilla he ryhtyvät systemaattisemmin huomioimaan kiertotaloutta hankinnoissa.

Moni osallistujaorganisaatio kuvasi akatemian alussa, että omalla kaupungilla tai organisaatiolla on kyllä kunnianhimoiset tavoitteet kiertotalouden edistämiseksi, mutta tavoitteiden käytäntöön vienti koettiin vaikeaksi. Ei oikein tiedetty, millä toimin kiertotaloutta voidaan käytännössä edistää.

Tutkimusten mukaan suurin kiertotalouspotentiaali löytyy nimenomaan rakentamisen hankkeista, koska niissä käytetään suuria massamääriä. Massojen siirto paikasta toiseen aiheuttaa myös ilmastopäästöjä, joten massat ja materiaalit pitäisi pystyä käyttämään mahdollisimman lähellä niiden syntypaikkaa. Rakentamisen kiertotalouden haltuunotto vaatiikin paljon osaamista ja tietoa. Siksi osallistujille haluttiin tarjota tuoretta tutkimustietoa Suomen parhailta alan osaajilta sekä asioita jo käytännössä tehneiltä hankkijoilta.

Osallistujien itse valitsemista pilottihankinnoista pyrittiin tunnistamaan kiertotaloutta vauhdittavia toimenpiteitä. KEINOn hankinta-asiantuntijoiden sparrauksissa valittiin hankintoihin sopivia hankintakriteereitä, joilla mahdollistetaan tai tehostetaan esimerkiksi purkubetonin, asfaltin, rakentamisessa syntyvien muovien ja rakennusten purkumateriaalien kierrätys tai uusiokäyttö. 

Tulevaisuuden kannalta Kiertotalousakatemian tärkein anti osallistujille on kuitenkin akatemiassa tehtävä hankintatoiminnan kehittäminen siten, että kiertotalouden huomiointi jatkossa helpottuu ja systematisoituu. Osallistujat tekivät melko samansuuntaisia päätelmiä hankintatoiminnan keskeisistä kehittämistarpeista.

Lähes kaikissa organisaatioissa todettiin rakentamisen hankkeissa tarvittavan erityisiä kiertotalousosaajia joko omasta organisaatiosta tai konsultteina. Kiertotalous haluttiin tuoda myös tarkastelunäkökulmaksi urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden kanssa pidettäviin markkinavuoropuheluihin. Moni myös totesi, että kiertotalouden mahdollistaminen edellyttää aiempaa tiiviimpää yhteistyötä niin organisaation sisällä kuin alueellisesti. Lisäksi kiertotaloudelle haluttiin asettaa mitattavia konkreettisia tavoitteita ja niiden toteutumisen seurantaa kehittää.  

Seuraava kiertotalousakatemia tullaan järjestämään syksyllä 2023 ja haku osallistujille avataan kevään aikana.

tags