Julkisia ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankintoja koskeva direktiivi päivittyi - hankkijat ja palveluntarjoajat kohtasivat vuoropuhelun merkeissä

vähäpäästöiset liikenteen hankinnat

Julkisia ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankintoja koskeva puhtaiden ajoneuvojen direktiivin päivitys hyväksyttiin kesällä 2019. Direktiivin toimeenpanon ajankohta on elokuu 2021. Direktiivin sekä julkisen sektorin omien ilmasto- ja ympäristötavoitteiden vuoksi lähivuosina tullaan hankkimaan runsaasti etenkin sähköautoja ja niillä tehtäviä kuljetuksia.

KEINO-osaamiskeskus järjesti julkisten ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankintoja toteuttavien hankkijoiden ja palveluntarjoajien välisen ennakoivan vuoropuhelutilaisuuden. Tilaisuudessa hankintayksiköt saivat tukea tulevien hankintojen ja suunnitelmien valmistelu varten.  Palveluntarjoajat saivat puolestaan tietoa ajoneuvoja ja kuljetuspalveluita hankkivien julkisten hankintayksiköiden tavoitteista ja tarpeista, ja voivat näin varautua paremmin tuleviin kilpailutuksiin. Tilaisuudessa käytiin myös vuoropuhelua hankkijoiden ja palveluntarjoajien välillä.

- Direktiivin toimeenpano mietityttää edelleen useissa kunnissa. Tilaisuudessaäydyn vuoropuhelun pohjalta näyttää siltä, että ainakin suuremmissa kaupungeissa ollaan jo hyvin päästy liikkeelle, ja soveltuvien sähköautojen tarjonta paranee koko ajan, kertoo kestävien hankintojen asiantuntija Taneli Varis Motiva Oy:sta.

Direktiivi koskee sekä ajoneuvojen hankintaa että leasing-palveluita ja lisäksi joitain palveluhankintoja ja joukkoliikennettä. Direktiivin piirissä ovat vain 2.8.2021 alkaen tehdyt hankinnat.

Vähäpäästöisempiä ajoneuvoja ja kuljetuksia julkisiin hankintoihin -vuoropuhelu on osa KEINO-osaamiskeskuksen Vähäpäästöiset liikenteen hankinnat -kehittäjäryhmän toimintaa.

Tilaisuuden esitykset ja tilaisuuden tallenne KEINOn verkkopalvelussa

Tutustu Vähäpäästöiset liikenteen hankinnat -kehittäjäryhmän toimintaan

tags