Riikka Leskinen ja Antti Savola 12.9.2022

Ilmasto, kiertotalous, hankintojen kehittäminen - muutosagentti toimii uuden tiedon tulkkina

Riikka Leskinen ja Antti Savola

Hankinnat ovat vuosittain miljardien suuruinen potti. Niiden merkitys julkisen sektorin eri tavoitteiden saavuttamisessa on paremmin ymmärretty viime vuosina, joten julkisten hankintayksiköiden käyttöön onkin kehitetty uusia työkaluja, toimintamalleja, kriteereitä, sparrausta ja hyviä käytäntöjä. 

Tietoa on tarjolla paljon, mutta yksittäinen kunnan viranhaltija saattaa pohtia, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle, mikä on konkreettinen lopputulos tai mitä vaihtoehtoja hänellä on käytettävissään. Hankintoja toteuttavilla on lähtökohtaisesti hyvä osaaminen hankintojen kilpailutukselle, mutta usein valmistelulle, suunnittelulle ja sopimuskauden seurannalle ei ole riittävästi resursseja. Työarjessa kehittämistyöhön on haastavaa tarttua ja uusien näkökulmien, kuten hiilensidonnan, ilmastokompensaation, ympäristömerkkien tai kiertotalouden omaksuminen on vaikeaa.  

Moni kunta on sitoutunut esimerkiksi kunnianhimoiseen hiilineutraaliustavoitteeseen, mutta edelleen sen käytännön merkitys hankintatoimessa on jäänyt epäselväksi. Kun tietoa on paljon tarjolla ja markkinoiden tilanne muuttuu nopeasti, ei ole yksinkertaista hahmottaa, mikä on vertailukriteereiden tai vähimmäisvaatimusten sopivin taso, tai miten hankinta olisi tarkoituksenmukaisinta jakaa osiin pk-yritysten osallistumisen edistämiseksi. Hankintalain ja direktiivien perusperiaatteet (syrjimättömyys, suhteellisuus, yhdenvertaisuus, avoimuus) ovat varmasti tuttuja kunnille, mutta hyvin usein saattaa käydä niin, että esimerkiksi ilmastotavoitteet asetetaan hankinnan kohteen vähimmäisvaatimuksiksi epähuomioissa liian tiukoiksi ja niistä muodostuukin syrjiviä tai vertailukelvottomia. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi moni kunta toivoo saavansa hyvin käytännönläheistä neuvontaa ja esimerkiksi konkreettisten esimerkkien kautta vertaisoppimista. 

Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisen osaamiskeskuksen, eli KEINOn tehtävänä on tukea ja auttaa julkisia hankkijoita kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen kehittämisessä. Se tarjoaa palveluita eri tilanteisiin ja eri vaiheissa oleville hankintayksiköille. Alueelliset muutosagentit ovat toimineet lähitukena ja linkkinä KEINO-osaamiskeskuksen palveluihin nyt jo useamman vuoden ajan. Monet kunnat ja tulevat hyvinvointialueet hyödyntävätkin aktiivisesti KEINOn neuvontapalveluita ja ennen kaikkea verkostoja.  

Kunnissa on valtavasti osaamista, mutta usein saa huomata, että arjen kiireessä ei ehditä keskustella eikä jakaa osaamista. Asioita katsotaan oman tehtävän kautta ja muiden näkökulma jää puuttumaan. Riippuu muun muassa hankintayksikön koosta, hankintojen luonteesta, strategisista tavoitteista, päätöksentekokulttuurista sekä nykytoimintatavoista, mihin kannattaa keskittyä ja mistä lähteä liikkeelle.  

KEINOn alueellisena muutosagentteina haluammekin muistuttaa, että olemme eräänlaisia kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen tulkkeja, jotka toimivat päättäjien, viranhaltijoiden, palveluntarjoajien ja myös kuntalaisten välillä. Kaikki pyrkivät siihen, että me kuntalaiset saamme laadukkaita ja luotettavia palveluita, mutta hyvin usein eri osapuolet saattavat puhua hieman eri kieltä ja näin ollen esimerkiksi julkisten hankintojen laatuvaatimuksista saattaakin muodostua eri näkemyksiä. Tällöin tulkki mahdollistaa yhteisen kielen löytämisen sekä edesauttaa oikeanlaiset työkalut parhaalle mahdolliselle lopputulokselle.  

Jos siis tunnistat tuen ja tulkin tarpeen, niin ole rohkeasti yhteydessä. Tehdään yhdessä myös teidän hankinnoista vastuullisia ja vaikuttavia! 

Kirjoittajat:  

Riikka Leskinen Valoniasta toimii KEINO-osaamiskeskuksen hankintojen muutosagenttina Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.  

Antti Savola Novice Oy:stä toimii KEINO-osaamiskeskuksen hankintojen muutosagenttina Kainuussa, Lapissa ja Pirkanmaalla. 

 

tags

Lisää uusi kommentti